Liity jäseneksi

Täytä lomakkeen kaikki kohdat.

 

Ajankohtaista, Etusivu, Kannanotot

Maksuttoman koulutuksen päivää vietetään ympäri Suomen

Tänään 30.11. vietetään maksuttoman koulutuksen päivää. Sosialidemokraattiset opiskelijat näkee, että tulevaisuudessakin maksuton koulutus on ainoa tapa turvata aidosti yhdenvertaiset mahdollisuudet kouluttautumiseen ja elinikäiseen oppimiseen. Laadukas, laaja-alainen ja tasa-arvoinen koulutus muodostavat maaperän Suomen tulevaisuudelle kansainvälisessä kilpailussa.

“Koulutus ei kuitenkaan Suomessa ole aidosti maksutonta. Lukio- ja ammatillisessa koulutuksessa opiskelijat maksavat itse oppimateriaaleistaan. Vastaavasti korkeakoulujen valintakoemateriaalit kustantavat pahimmillaan satoja euroja. Tällaiset pullonkaulat hidastavat tai voivat katkaista nuoren opintien tärkeässä vaiheessa”, Jääskeläinen linjaa.

“Hallituksen opintorahan leikkaukset vaikuttavat puolestaan korkeakoulutuksen saavutettavuuteen. Jos opiskelija joutuu käymään töissä opiskelun ohella, on se aika pois opiskelusta ja nopeasta valmistumisesta. SDP:n vaihtoehtobudjetissa ollaan valmiita perumaan opintorahan leikkaukset. Kyse on poliittisista valinnoista”, Jääskeläinen jatkaa.

“Maksuttomassa koulutuksessa ei ole kyse vain Suomen kansalaisista. Syksyllä voimaan astuneet lukuvuosimaksut EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille voivat pitkällä aikavälillä työntää pois Suomelle tärkeitä kansainvälisiä osaajia”, Jääskeläinen lisää.

Lisätietoa:

Jesse Jääskeläinen

Puheenjohtaja, Sosialidemokraattiset Opiskelijat SONK ry

+358451129299

jesse.jaaskelainen@sonk.fi