Liity jäseneksi

Täytä lomakkeen kaikki kohdat.

 

Ajankohtaista, Ajatuksia, Etusivu, Politiikka

Matkailu avartaa – hiilijalanjälkeä

Kuva: Nelli Nora

Helsingin Sanomat uutisoi 3.10.2018 Thaimaan viranomaisten päättäneen sulkea pysyvästi turistien suosiman Maya Bay -rannan sen luonnon suojelemiseksi. Thaimaan koralliriutoista yhteensä jopa 80% on tuhoutunut. Turismista kärsivät myös lukuisat muut matkakohteet Machu Picchusta ja Galapagossaarista Välimereen, joista jälkimmäinen uhkaa muuttua muovimereksi. WWF:n tänä vuonna julkaiseman raportin mukaan turismi lisää Välimeren alueen maiden muovikuormaa jopa 40 prosentilla joka kesä.

Paikallisten ympäristövaikutusten lisäksi aivan oma lukunsa ovat tietysti lentämisen aiheuttamat päästöt. Esimerkiksi jos haluat lentää Thaimaahan makoilemaan Maya Baylle (tai siis tästä lähtien jollekin toiselle turistien ja roskan täyttämälle rannalle), voi lomasi tuottaa helposti enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin vuoden aikana kuluttamasi kaikki ruoka, yksityisautoilu tai suuren omakotitalon sähkön- ja lämmönkulutus. Ei sillä, vertaileminen yksityisautoiluun tai vaikkapa lihansyöntiin on mielestäni siltä osin turhaa, että kaikkia edellä mainittuja olisi syytä reilusti vähentää.

Matkustelun valtavista ympäristövaikutuksista huolimatta siitä tunnutaan puhuvan – jopa ekologisesti valveutuneiden ihmisten keskuudessa – huomattavasti vähemmän kuin yksityisautoilusta ja ruoantuotannosta. Väitän tämän johtuvan puhtaasti trendikkyydestä. Matkustelu, kansainvälisyys ja kiinnostus uusia, erilaisia kulttuureja kohtaan ovat kaikki valtavan trendikkäitä asioita. Kaikkia näitä voi kuitenkin harrastaa lentämättä ulkomaille. Itseltään kannattaa kysyä, mitä edellä mainittuihin asioihin liittyviä positiivisia vaikutuksia en voi saavuttaa lentämättä lomamatkalle Phuketiin tai Barcelonaan? Itse aika ajoin kroonisesta matkakuumeesta kärsivänä ihmisenä tätä pohtiessani tajusin, että todellisuudessa junaloma kotimaassa tai uuteen kulttuuriin tutustuminen kirjan tai dokumentin välityksellä antaa minulle samanlaisia kokemuksia ja tuntemuksia kuin kaukomatkailu.

Totuus on, että kaikkea lentämistä ja matkustelua emme tule lopettamaan, enkä olekaan ympäristötietoisuuden lisäämisessä ehdottomuuden tai syyllistämisen kannalla. Se tie ei johda mihinkään. Sen sijaan toivon, että muistaisimme aktiivisesti kyseenalaistaa tekemiämme päätöksiä myös niissä asioissa, joiden kohdalla se on vaikeaa tai arvomme ovat keskenään ristiriidassa.

Jos matkustat, voit yksilönä vaikuttaa matkasi ympäristövaikutuksiin muun muassa matkustamalla sesongin ulkopuolella, suosimalla paikallisten tarjoamia palveluita ja suoria lentoja sekä pidättäytymällä kertakäyttömuovin käytöstä. Lisäksi itse näkisin erittäin tärkeänä, että myös me SONKissa järjestönä jatkossa miettisimme, kuinka tarjota ekologisempia kansainvälistymismahdollisuuksia jäsenillemme.

Anniina Horto,
SONKin liittohallituksen jäsen