Ajankohtaista, Ajatuksia

AJATUKSIA: Jokainen voi osallistua mielenterveyttä tukevan opiskelijayhteisöllisyyden rakentamiseen

Tänään 18.4. järjestetään ensimmäinen valtakunnallinen opiskelijoiden mielenterveyspäivä. Päivän teemana on myötätunto.

Opiskelijoiden mielenterveys on monen asian summa. Stressi, toimeentulo ja palvelut esimerkkeinä mainittuna. On kuitenkin jotain mitä me kaikki voimme tehdä toistemme eteen! Monet opiskelijat muuttavat vieraalle paikkakunnalle opiskelemaan, ja näin ollen ensisijaisen tärkeää on, ettei ketään jätetä yksin.

Etenkin tuutorien ja eri opiskelijajärjestöissä toimivien tehtävänä on pyrkiä varmistamaan, että myös ne ujommat tyypit kokevat opiskelijayhteisön vastaanottavaiseksi ”uudeksi kodiksi”. Näiden ihmisten tekemä hyvä työ ei kuitenkaan ole tarpeeksi, ja se on helppo ymmärtää. Monen ongelmat eivät ala ensimmäisenä vuonna. Tähän yhtenä syynä on varmasti fukseille järjestettävän ohjelman määrä. Näiden tapahtumien tärkeys on täysin kiistämätön myös mielenterveyden kannalta, ja näin ollen tulisikin varmistaa, että tapahtuma kirjo on tarpeeksi laaja (esimerkiksi alkoholittomien tapahtumien tärkeys). 

Mitä me kaikki voimme siis tehdä? Omien kaveriporukoiden lisäksi voisimme pyrkiä yhä aktiivisemmin tutustumaan myös niihin hiljaisempiin tyyppeihin ja juttelemaan etenkin niille ihmisille, joilla ei näytä olevan seuraa tapahtumissa. Tämä ei tietenkään tarkoita etteikö omien kavereiden kanssa saisi pyöriä, mutta muiden huomioimisella voi saavuttaa ihmeitä. Myönnän itse sortuvani tähän liian usein: menen tuttuun porukkaan, ja juttelen muille vasta, jos minulle tullaan puhumaan. Kun opiskelija kokee itsensä tervetulleeksi osaksi opiskelijayhteisöään, se tukee erittäin monia asioita. Näin opiskelijoiden mielenterveyspäivänä haluankin haastaa kaikki (vielä näin sopivasti vapun alkuun) ottamaan jokaisessa tulevassa opiskelija tapahtumassa uuden sosiaalisen kontaktin, ja vielä mieluusti kiinnittämään erityisesti huomiota niihin opiskelijoihin, joilla ei kavereita näytä löytyvän. Parhaassa tapauksessa saat uuden elinikäisen ystävän, ja estät jotakuta syrjäytymästä!

Itse näen, että muita opiskelijoiden mielenterveyteen liittyviä ongelmia on lähes mahdotonta ratkaista, jos sosiaalisia suhteita ei uudella paikkakunnalla rakennu. Pidetään mielessä, että jokainen meistä voi olla se uusi ystävä tai vaikka vain se mukava ihminen, joka jätti tapahtumasta positiivisen kuvan ja kannustaa jotakuta uudestaan mukaan. Yhteisöllisyydessä on todella suurta voimaa mielenterveyden kannalta, pyritään siis luomaan sitä myös heille, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet sen ulkopuolelle. Pidetään toisistamme huolta, se on jo paljon!

 

Matias Kvist

SONKin liittohallituksen jäsen

Julkaisemme AJATUKSIA-tunnisteen alla toimijoidemme mielipidekirjoituksia ja kolumneja.