Ehdokasblogi Santeri Kujanpää: Hyödynnetään kansainvälisyys, ei ajeta sitä pois

Kilpailu opiskelijoista on kiihtynyt. Yhä suurempi osa nuorista hakeutuu jatko-opintoihin, mutta ikäluokat ovat pienentymässä, joten hakijamäärät eivät voi kasvaa loputtomasti. Tämä jättää korkeakouluille kaksi vaihtoehtoa, jos he haluavat lisätä opiskelijamääriään. Monimuoto-opiskelu tai kansainväliset opiskelijat. Esimerkiksi Kokkolan ammattikorkeakoulu on onnistunut jälkimmäisessä. Centria-ammattikorkeakoulussa melkein kolmasosa opiskelijoista on kv-opiskelijoita. SeAMK ei ole päässyt näin korkeisiin lukuihin, mutta koulussa on silti kunnioitettava määrä kv-opiskelijoita ja kansainvälistyminen on yksi koulun strategisista painopisteistä. Kv-opiskelijat ovat tärkeä osa niin koulun kuin kaupungin imagoa, jos haluamme Seinäjoesta yhä kansainvälisemmän kaupungin, ovat opiskelijat hyvä lähtökohta. Harmillisesti opiskelijat eivät jää Seinäjoelle. 

Opiskelen itse kansainvälistä kaupankäyntiä. Suurin osa luokastani on kv-opiskelijoita. Kun keskustelu heidän kanssaan siirtyy harjoitteluun, harva on käynyt omaa harjoitteluaan Seinäjoella. Melkein kaikki saivat harjoittelupaikkansa muualta kuin Seinäjoelta. Syy minkä takia he eivät saa harjoittelupaikkoja, on suomen kielen taidon puute. Kun he eivät saa harjoittelupaikkaa Seinäjoelta, he lähtevät hakemaan sitä Tampereelta, Helsingistä tai Vaasasta. Näissä kaupungeissa kielikysymys ei ole ongelma. Me koulutamme tälle hetkellä kovia osaajia SeAMK:ssa, mutta koska Seinäjoelta ei löydy harkkapaikkoja, tämä osaaminen valuu muihin kaupunkeihin. Tämä myös tarkoittaa, että oman koulutustason työpaikkoja on vaikea löytää Seinäjoelta.

Mitä pitäisi sitten tehdä? Tarvitaan asenteiden muutosta. Suomen kielen osaaminen ei ole ongelma isommissa kaupungeissa, niin miksi sen pitäisi olla ongelma täällä? Seinäjoella on monta isoa ja kansainvälistä yritystä, joten kv-opiskelijoille on varmastikin paikkoja, joissa yritykset voisivat hyödyntää heidän osaamistaan. Meidän täytyy ottaa paremmin huomioon se osaaminen, mitä kv-opiskelijat voivat tarjota. Yritysten täytyy uudelleenarvioida työllistämiskriteerit ja onko suomen kielen osaaminen todella pakollista kaikissa työnkuvissa. Kansainvälistyminen ja kv-opiskelijat ovat suuri mahdollisuus Seinäjoen tulevaisuudelle.

Santeri Kujanpää
Kuntavaaliehdokas
Seinäjoki