Ajankohtaista, Etusivu, Kannanotot, Yleinen

Hyvää suomen kielen päivää!

Vietämme 9.4. Mikael Agricolan päivää, eli suomen kielen päivää. 

Agricolan kehittämä kirjakieli oli tärkeä tasa-arvoa edistävä teko, pääsy tietoon ei ollut enää pienen väestönosan privilegio. Lukutaito on yhä edelleen tasa-arvoa ja demokratiaa edistävä voima. Haluamme siksi nostaa tämän päivän kunniaksi Suomen kielen opetuksen laadun merkityksen ja aseman nyky-Suomessa.

Kielitaito on olennainen työkalu joka mahdollistaa työnsaantia, palveluiden sujuvampaa käyttöä ja kotoutumista. Työnhaku- ja sosiaaliturvajärjestelmän sähköistyminen edellyttää hakijalta hyvää kielitaitoa. Lisäksi kielen hallinta tukee nuoria siirtyessä koulutusasteelta toiseen. Tilastojen valossa maahanmuuttajanuoret suorittavat peruskoulun loppuun asti, mutta siirtyminen toiselle asteelle on edelleen heikkoa. Merkittävin tekijä tämän trendin takan on mm. kielitaidon puute. 

Tuoreimman tiedon mukaan maahanmuuttajista noin viidennes kokee saamansa kielikoulutuksen riittämättömäksi. Kielitaidon puute on myös havaittu ammattibarometrin tilastoissa. Kielitaidon puute muodostaa esteen työllistymiselle, kotiutumiselle ja tekee siirtymisen toiselle asteelle sekä korkeakouluun lähes mahdottomaksi.  

Agricolan aloittama projekti 1500-luvulla ei ole näemmä vielä valmis. Suomen kielen koulutukseen ja toteuttamiseen on panostettava kaikilla koulutusasteilla. Tulevaisuudessakaan ei ole varaa suunnitella koulutukseen kohdistuvia leikkauksia, päinvastoin meidän on satsattava suomalaisten kouluttamiseen ja erityisesti luku- ja kirjoitustaidon parantamiseen.

Yhteystiedot:
Mohamed Shimer
moh.shimer@gmail.com
0407510467

Heidi Miettinen
heidi.miettinen@sonk.fi
045 1129299