Ajankohtaista, Etusivu, Kannanotot

Ilmainen koulutus kaikille on Suomen lippulaiva

Opintojen maksuttomuus on periaatekysymys. Maksuton ja laadukas koulutus on Suomen lippulaiva, joka tunnetaan ympäri maailman. EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tulevien lukukausimaksut ovat tahra Suomen maineessa koulutuksen ja koulutusjärjestelmien edelläkävijänä.

Lukukausimaksuissa ja stipendijärjestelmissä on merkittäviä eroja koulujen välillä. Korkeakoulujen lukukausimaksut vaihtelevat 1 500-18 000 euron välillä. Kuitenkin useissa tapauksissa vain marginaalinen osa EU- ja ETA- alueiden ulkopuolelta tulevista maksavat täyden lukukausimaksun. Lähes kaikille löytyy stipendi tai muu tuki. Pelkästään näin monimutkaisen stipendijärjestelmän ylläpitäminen vie paljon resursseja, jolloin lukukausimaksuista saadut todelliset tuotot jäävät pieniksi. 

Lukukausimaksut luovat myös valtavia kuiluja korkeakouluyhteisöön. Maksavat opiskelijat saavat täysin saman koulutuksen ja palvelut, kuin ilmaisen koulutuksen saavat. Maksu perustuu täysin opiskelijan kansalaisuuteen, ja tämä sotii koulutuksen tasavertaisuusperiaatetta vastaan. EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tulevat opiskelijat rahoittavat myös ilmaisen koulutuksen saavien opintoja, niin suomalaisten, kuin kansainvälistenkin opiskelijoiden. On törkeää, että murto-osa opiskelijoista joutuu kantamaan lukukausimaksujen taakan myös muiden puolesta. 

Pitää myös kysyä, halutaanko koulutuksella tehdä tuottoa, vai halutaanko sillä paikata työntekijöiden tarvetta Suomessa. Lukukausimaksujen käyttöönoton jälkeen kansainvälisten opiskelijoiden into tulla ja jäädä Suomeen on laskenut. Ulkomailta Suomeen tulevat opiskelijat ovat iso ja tarpeellinen resurssi huoltosuhteen parantamiseksi. Mutta jääkö kansainvälinen opiskelija asumaan kalliiseen Suomeen, jos hänellä on opintojensa takia kymmenien tuhansien edestä velkaa? Tästä saamme luotettavaa tilastotietoa vasta vuosien päästä, mutta ennuste ei näytä hyvältä. 

EU- ja ETA- alueiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksut ovat avanneet keskustelun myös Suomalaisten opintojen maksullisuudesta. Kun jokin etu otetaan pois yhdeltä ryhmältä, on se helpompi viedä myös muilta. EU- ja ETA -alueiden ulkopuolelta tulevien lukukausimaksujen poistaminen turvaisi siis myös Suomalaisten opiskelijoiden asemaa ja oikeutta maksuttomaan koulutukseen, myös tulevaisuudessa. 

Koulutus on asia, jossa muu maailma seuraa Suomen esimerkkiä. Suomella on siis kansainvälisissä yhteisöissä vastuu näyttää, että maksuton koulutus kaikille on mahdollista. 

Lisätietoja:
Miisa Tervala, Liittohallituksen jäsen
tervalamiisa@gmail.com