Ajankohtaista, Ajatuksia, Etusivu, Kannanotot

Miksi opiskelijan kannattaa äänestää SDP:tä?

 

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään. Tulevat neljä vuotta ovat erittäin tärkeitä sen suhteen, mihin suuntaan lähdemme ohjaamaan Suomen tulevaisuutta. Itse opiskelijana aion äänestää Suomen Sosialidemokraattista Puoluetta ja haluan kertoa miksi sinunkin kannattaisi.

 

Koulutuksesta on leikattu viimeisen 8 vuoden eli kahden edellisen hallituskauden aikana yhteensä 1,5 miljardia ja kyllä, näissä leikkauksissa on ollut mukana myös SDP yhdessä kaikkien muiden puolueiden kanssa. SDP ei kuitenkaan olisi hyväksynyt enää kuluneella hallituskaudella toteutettuja lisäleikkauksia ja käsillä olevissa eduskuntavaaleissa SDP:n keskeisimpiä vaaliteemoja ovat koulutus sekä tieteen ja tutkimuksen kunnianpalautus. Puheenjohtaja Antti Rinne on useaan kertaan todennut, että sivistys ja koulutus ovat yhteiskuntamme perusta ja SDP:ssä uskotaan, että kaiken päätöksenteon tulee pohjautua tutkittuun asiantuntijatietoon.

 

Osaamispolku 2030 on SDP:n konkreettinen visio koulutuksen ja sivistyksen kehittämiseksi Suomessa. Osaamispolku 2030 sisältää muun muassa korkeakoulujen perusrahoituksen varmistamisen, jatkuvan oppimisen uudistuksen, aidosti maksuttoman toisen asteen sekä suunnitelman laatia toimenpideohjelma korkeakoulujen heikolle läpäisyasteelle. Kaiken tämän tavoite on mahdollistaa jokaiselle suomalaiselle saumaton koulutuspolku sekä lisätä koulutuksen ja tieteen laatua ja arvostusta sekä kansainvälistä houkuttelevuutta.

 

Mutta tämä ei vielä riitä. Myös opiskelijoiden toimeentulo on korjattava ensi hallituskaudella. On kohtuutonta yhtä aikaa vaatia opiskelijoita valmistumaan ajoissa ja samalla elämään köyhyysrajan alapuolella. On kohtuutonta käyttää opiskelijoiden toimeentuloa poliittisena lyömäaseena ja milloin keppinä, milloin porkkanana. Ei ole mitään järkeä, että opiskelija joutuu näin tarkkaan laskemaan paljonko töitä hän uskaltaa opiskeluiden ohella tehdä tai siinä millaista tukiviidakossa seikkailemista perustoimeentulon hakeminen ja saaminen opiskelijoille tällä hetkellä on. Paras ratkaisu opiskelijoiden kannalta on toteuttaa sosiaaliturvauudistus SDP:n Yleisturvan mukaisesti. Yleisturva vähentää turhaa byrokratiaa ja tekee työnteosta aina kannattavaa. Kuitenkin mikä tärkeintä, yleisturvassa opiskelijoilla on muiden ihmisten tavoin oikeus kohtuulliseen, riippumattomaan toimeentuloon.

 

SDP:ssä koulutus nähdään kuluerän sijaan investointina ja opiskelijat sekä heidän osaamisensa Suomen suurimpana menestystekijänä. Tästä syystä SDP haluaa edistää myös terapiatakuuta – yksikin opiskelija on liikaa menetettäväksi riittämättömien mielenterveyspalveluiden vuoksi.

 

SDP:llä on ratkaisut korkeakouluopiskelijoiden suurimpiin ongelmiin ja asioissa, joissa valmista ratkaisua ei vielä ole, löytyy halu ja valmius niiden löytämiseen ja toteuttamiseen ensi hallituskaudella. Minua huolestuttaa se, että jos SDP ei ole vaalien jälkeen suurin puolue, tarvittavat uudistukset koulutuksen ja esimerkiksi ilmaston saralla jäävät saavuttamatta. Siksi opiskelijana minun valintani on SDP.

Anniina Horto on SONKin liittohallituksen jäsen ja innokas sosiaaliturvan tutkija, joka opiskelee Jyväskylän yliopistossa.

Lisätietoja:

Anniina Horto
+358 45 1379023
anniina.horto@gmail.com

Topi Kytölehto
+358 50 911 5304
topi.kytolehto@sonk.fi