Ajankohtaista, Ajatuksia, Blogi, Etusivu, Kansainvälisyys

Neea Kähkönen: Youth Global Awareness Program Kapkaupungissa

 

 

Monen vuoden haaveeni toteutui ja päätin hakea nuorten globaalikoulutukseen, YGAPiin (Youth Global Awareness Program). Työväensivistysliitto lähetti tänä vuonna kuusi nuorta Kapkaupunkiin ja olin SONKin edustajana reissussa.

Kokemus on ollut aivan huikea ja parin viikon aikana olemme oppineet todella paljon eri kulttuureista ja paikallisten projekteista. Tutustuimme muihin ryhmäläisiin mielettömän Amazing Race- kilpailun merkeissä ja sitä kautta pääsimme näkemään Kapkaupungin lukuisia upeita nähtävyyksiä. Parasta oli onnistua yhdessä oman ryhmän kanssa mutta myöskin kokea sanoinkuvailematonta yhteishenkeä kaikkien ryhmälaisten kanssa, joka jatkui kilpailun jälkeenkin kurssin loppuun saakka. Vietimme kurssipäivät Community Housessa, joka kerää aktiivisia yhteiskunnallisia vaikuttajia ja järjestöjä saman katon alle ja on ollut poliittisen aktivismin keskus vuodesta 1987.

Kurssipäivät ovat olleet monipuolisia. Tanssia, laulua ja näyttelemistä, näitä kaikkia ilmaisumuotoja opettelimme ja pohdimme uusia tapoja vaikuttaa. Tutustuimme populismiin osallistujien näkökulmasta, jossa jokainen osallistuja sai kertoa oman kokemuksensa populismista oman maansa esimerkein. Tutustuimme eri projekteihin kuten Heal the Hood, joka kiertää kouluja ja auttaa lapsia ja nuoria ilmaisemaan itseään musiikin ja tanssin avulla. Useat nuoret joutuvat gangsterismin kynsiin jo nuoressa iässä ja projektin tavoitteena on estää nuoria joutumasta rikolliselle polulle vahvistamalla heidän itsetuntoaan, luomalla turvallisen ympäristön, jossa voi olla oma itsensä ja saada ystäviä ja turvallisia aikuisia ympärille.

Community housella järjestettiin paneeli, johon osallistui ammattiliittojen edustajia Etelä-Afrikasta. Oli inspiroivaa seurata keskustelua mutta myös vahva tunne siitä, että paljon on vielä tehtävää työntekijöiden olojen parantamiseksi. Paneeliin osallistui nainen, Gloria Kente, joka työskenteli kotiapulaisena. Hän päätyi uutisiin siitä, että haastoi oman työnantajansa oikeuteen. Nainen haastoi työnantajansa oikeuteen fyysisen ja henkisen väkivallan vuoksi ja voitti oikeudessa. Gloria Kente sai töitä – the South African Domestic Services and Allied Workers Union lähestyi häntä oikeusjutun aikana. Etelä-Afrikassa on reilu miljoona kotiapulaista ja Gloria Kente puhuu nyt heidän oikeuksiensa puolesta https://www.bbc.com/news/world-africa-44641877

Pääsin muutamaksi päiväksi työharjoitteluun Ekasi Projekt Greeniin. Projektin käynnisti viisi kaverusta Khayelitshasta tarkoituksenaan lisätä ihmisten tietoutta maanviljelystä ja puhtaasta ravinnosta. Projektin vetäjillä on missio – he haluavat muuttaa maailmaa. He ovat auttaneet monia kotitalouksia luomaan oman puutarhan, opettavat koululaisia viljelemään itse ja järjestävät koulutuksia ja tapahtumia.

He jakavat huolen ilmastonmuutoksesta ja yrittävät omilla teoillaan osallistua ilmastotalkoisiin. He käyttävät puutarhassaan paljon kierrätysmateriaalia. Mieleenpainuvinta kokemuksessa oli kotoisa ilmapiiri ja kokemuksien jakaminen eri kulttuurien välillä. Aivan kuin olisimme tunteneet vuosia!

YGAP 2018 ryhmästä tuli minulle reissun aikana kuin toinen perhe. Luottamus sai uudet mittasuhteet tämän reissun aikana. Sain loppuiäksi ystäviä eri puolilta maailmaa ja uskon, että saan tilaisuuden vielä tavata heidät kaikki.

Toivon sydämeni pohjasta, että ensi vuonna saamme innokkaita hakijoita YGAPiin, koska tämä on todellakin once in a lifetime – kokemus. Jos herää kysyttävää vastaan henkilökohtaisesti kysymyksiin

Tsekkaa: http://www.ifwea.org/

Neea Kähkönen