Ajankohtaista, Etusivu, Kannanotot

Oikeutta uudelleenkouluttautua ei tule rajata!

Sosialidemokraattiset opiskelijat – SONK ry ei hyväksy Pilvi Torstin 18.7. Helsingin Sanomien haastattelussa esittämää näkemystä maksuttomien korkeakoulututkintojen rajoittamisesta. Haastattelussa hän toteaa seuraavasti: ”Kuinka monta tutkintoa me ajattelemme voida tarjota? Sivistys on parasta pääomaa, mitä voi olla, mutta onko rajaton määrä tutkintoja, mitä yhteiskunta takaa, sitä pitää miettiä.”

Torstin mukaan sivistys on parasta pääomaa, mutta samalla hengenvedolla hän pohtii käytännössä rajoituksia sen hankkimiselle. Demariopiskelijoiden mielestä on päivänselvää, että kenellä tahansa tulee olla mahdollisuus kouluttautua uudelleen, sivistää itseään ja kehittää osaamistaan uransa varrella, varallisuudesta riippumatta.

“Torstin avaus maksuttomien tutkintojen rajoittamisesta on erikoinen. Koulutuksen kasaantuminen on ongelma, johon on tartuttava varhaiskasvatuksessa ja peruskoulutuksessa. Mitä tulee korkeakoulutukseen, mielestämme jokaisella tulee olla oikeus uudelleenkouluttautua toiselle alalle ilman turhia esteitä”, SONK ry:n puheenjohtaja Jesse Jääskeläinen linjaa.

“Esimerkiksi alan vaihtaminen yhteiskuntatieteistä psykologian pariin vaatii riittävät opinnot ja pätevyyden. Kun kyse on täysin eri toimialoista, pelkkä täydennyskoulutus ei välttämättä riitä. Yksilön perusoikeuksien rajaamista parempi ratkaisu on itse opintojen kehittäminen joustavammiksi ja päällekkäisyyksien karsiminen”, Jääskeläinen jatkaa.

Sosialidemokraattinen liike katsoo, että jokaisella tulee olla mahdollisuus itsensä sivistämiseen läpi elämän. Demariopiskelijat ei siten kannata Torstin esitystä, joka käytännössä tarkoittaisi kouluttautumisen vaikeuttamista.

Lisätietoa:

Jesse Jääskeläinen
Puheenjohtaja, Sosialidemokraattiset opiskelijat SONK ry
+358 45 112 9299