Ajankohtaista, Etusivu, Kannanotot

SONKin 53. liittokokouksen julkilausuma

PANDEMIAN SIVUVAIKUTUKSET OPISKELIJOIDEN JAKSAMISEEN ON KOMPENSOITAVA

Suomea järisyttänyt koronaviruspandemia on heijastunut ikävästi opiskelijoiden arkeen ja jaksamiseen. Syksyisin uusien opiskelijoiden aloittaessa opintonsa kampuksilla on aiempina vuosina ollut menoa ja meininkiä riittämiin, mutta nyt koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi kampukset huokuvat aavemaista tyhjyyttä, kun oppilaitokset ovat siirtyneet etäopetukseen. Samalla opiskelijoiden mahdollisuudet luoda uusia ystävyyssuhteita opiskelijarientojen ja muiden tapahtumien kautta on romahtanut.

Äkillinen siirtyminen etäopintoihin on heikentänyt opiskelijoiden hyvinvointia ja lisännyt stressiä. Epävarmuus tulevasta ei myöskään herätä toivoa opiskelijoissa ja opintojen suunnitteleminen on hankaloitunut huomattavasti. Monille opiskelijoille yhteisöllisyys ja opiskelujen rinnalla tapahtuvat vapaa-ajan riennot ovat suuri henkireikä arjessa, mutta koronatilanteen vuoksi opiskelijayhteisöt ovat joutuneet tiukan paikan eteen, sillä tapahtumia ei voida järjestää normaalisti. Oman opiskelijayhteisön tapahtumien ja toiminnan kadotessa olemattomiin opiskelijoiden jaksaminen ja motivaatio opiskeluun kärsii. Yksinäisyys ja eristäytyminen voivat kasvattaa stressiä ja synnyttää mielenterveyden ongelmia. Etenkin opintonsa vasta aloittaneille tilanne on haastava ja kestämätön, sillä he eivät ole päässeet kunnolla osaksi opiskelijayhteisöjään. Uusiin kaupunkeihin muuttaneilla opiskelijoilla ei välttämättä ole tukiverkkoa uudessa paikassa, joten yhteisön ulkopuolella jääminen on todellinen ongelma.

Sosialidemokraattiset Opiskelijat vaatii, että Kelan on löysättävä vaatimuksiaan opintopisteiden minimiä koskien. Etänä suoritettavat opinnot ovat eittämättä luoneet lukuisille opiskelijoille ylitsepääsemättömiä haasteita niin motivaation, kuin opintojen suorittamisen kannalta. On ilmiselvää, että etä- ja verkko-opinnot eivät sovi kaikille ja monet valitsevat opintopaikkansa erityisesti lähiopetuksen mahdollisuudet silmällä pitäen. Poikkeuksellinen tilanne vaikuttaa jo opiskelijoiden jaksamiseen ja mielenterveyteen, joten on kohtuutonta, että toimeentulokin vaarantuu äkillisten ja ennakoimattomien muutosten vuoksi.

Digiloikan painoarvoa ei tietenkään voida vähätellä ja opintojen suorittaminen monipuolisilla ja yksilöllisestikin räätälöidyillä tavoilla on luonnollisesti hyvä asia, mutta poikkeustilanteen varjolla oppilaitokset eivät saa tuoda etäopetusta yksinomaiseksi normiksi. Tulevaisuudessa kyseeseen voisi tulla tietynlainen hybridimalli, jossa samoja opintoja voisi suorittaa niin paikan päällä kuin etänäkin. Näin tuetaan myös jokaisen yksilöllistä kehitystä ja jokaisella on mahdollisuus löytää itselleen se paras tapa oppia ja opiskella.

Yhteystiedot:
Heidi Miettinen, puheenjohtaja 2020
heidi.miettinen@sonk.fi
045 1129299

Ville Kurtti, puheenjohtaja 2021
ville.kurtti@sonk.fi
050 3004382