Ajankohtaista, Kannanotot, Politiikka

Sosialidemokraattiset opiskelijat – SONK ry vaatii, että Suomessa myytäville tekstiileille ja elektroniikalle on asetettava tiukemmat laatustandardit.

Ilmastonmuutos on aikamme suurin yksittäinen globaali haaste, joka vahvistaa myös monia muita globaaleja haasteita. Kestämätön kulutus, jossa elektroniikkaa ja tekstiilejä heitetään pois ensimmäisen vian sattuessa aiheuttaa valtavaa ilmastokuormitusta. Moni nykytuote on valmistettu tarkoituksellisesti niin, ettei sen voidakaan olettaa kestävän montaa vuotta. Elektroniikkalaitteiden suunnittelussa ei kiinnitetä huomiota laitteiden helppoon korjaamiseen. Tekstiilit eivät kestä kulutusta ja niiden korjaaminen ei ole tällöin kannattavaa. Halvemmaksi tulee usein ostaa uusi laite tai vaate. 

Alumiinin ja muiden elektroniikassa käytettävien metallien jalostaminen vaatii erittäin paljon energiaa etenkin sähkönä. Tällä hetkellä tällaista määrää energiaa ei voida tuottaa ilmastolle kestävästi, joten tuotanto rasittaa ilmastoa. Metallien kierrätys luonnollisesti vähentää energiankulutusta, mutta elektroniikkalaitteiden korjaaminen vähentäisi sitä vielä huomattavasti lisää. Metallien jalostuksessa kuluu myös fossiilisia polttoaineita.

Tekstiilien tuottaminen on sekin kuluttavaa. Esimerkiksi puuvillan tuottaminen vie paljon vettä alueilta, jossa sitä on muutenkin vähän. Tämän kaltainen tuotanto siis vahvistaa entisestään ilmastonmuutoksen epätasa-arvoisia vaikutuksia. Lisäksi monet kansainväliset muotitalot polttavat myymättä jäänyttä ylijäämätuotantoaan, eivätkä kierrätä sitä. MacArthurin säätiö on arvioinut, että vuonna 2015 jopa 73% tuotetuista pääosin muovi- ja puuvillapohjaisista vaatteista päätyi poltettavaksi tai kaatopaikalle eikä kierrätykseen.

Sanna Marinin hallituksen hallitusohjelmassa kiinnitetään erityistä huomiota kiertotalouteen. Kestävämpien, korjattavampien ja laadultaan parempien tekstiilien ja elektroniikan tukeminen sekä edistäminen tukee myös siis hallitusohjelman tavoitteita.

Sosialidemokraattiset opiskelijat – SONK ry esittää, että SDP edistää elektroniikan kestävyyttä ja korjattavuutta kansallisesti sekä kansainvälisesti, jotta ilmastokuormitus vähenee. Tekstiilien tuotantoon tulee ajaa kansainvälisiä standardeja, jotka pakottavat valmistavaan kulutusta kestäviä tekstiilejä. Molemmille toimilla tuetaan ilmastollisesti kestävämpää tulevaisuutta.

Lisätietoa
Heidi Miettinen, puheenjohtaja
heidi.miettinen@sonk.fi
045 1129299

Puoluehallituksen lausunto ja päätösesitys on luettavissa täältä.