Politiikka

Sivistys luo tulevaisuuden

Sosialidemokratian ydin, sivistys, on itsessään arvokasta, ja se on nostettava päätöksenteon keskiöön. Sivistys tarkoittaa omaksuttua tietoa ja henkistä kehittyneisyyttä, sekä tietoisuutta yhteiskunnan tilasta ja sen kohtaamista haasteista.

Sivistynyt ihminen pyrkii toimimaan oikein itseään, toisia ihmisiä ja ympäristöä arvostaen. Demariopiskelijoiden visiossa politiikka ja demokratiakasvatus läpäisevät kaikki yhteiskunnan koulutusasteet. Sivistykseen panostamalla kasvatetaan empatiakykyisiä, kriittiseen ja oikeudenmukaiseen ajatteluun kykeneviä sukupolvia.

Koulutuspolitiikan keskeisenä tarkoituksena on parantaa koulutusjärjestelmän laatua, tasa-arvoa ja tehokkuutta sekä edistää yksilöiden ja yhteiskunnan hyvinvointia. Sen tavoitteena on varmistaa, että kaikilla kansalaisilla on mahdollisuus saada laadukasta koulutusta ja siten osallistua täysimääräisesti yhteiskunnan toimintaan ja kehitykseen.

 

Hyvinvoiva opiskelija vaikuttavana osana yhteiskuntaa

Demariopiskelijat kannattaa lämpimästi opiskelijoiden järjestäytymistä ja yhteiskunnallista aktiivisuutta. Ylioppilas- ja opiskelijakunnat ovat kykeneviä organisaatioita toimimaan yliopisto- ja ammattikorkeakoululain
määräämällä tavalla opiskelijoiden yhteenkuuluvuuden tunteen lisääjinä ja edunvalvojina niin korkeakouluissa kuin yhteiskunnassa.

Terveydenhuoltojärjestelmä ja riittävästi resursoidut terveyden- ja sairaanhoidon palvelut tukevat hyvinvointia sekä ylläpitävät työ- ja opiskelukykyä. Kaikki korkeakouluopiskelijat ovat Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) piirissä. YTHS:n palveluverkon on oltava laaja ja alueellisesti tasavertainen sekä sillä on oltava määrällisten kriteerien ohella myös laadulliset kriteerit. Mielenterveyden tärkeyttä ja siitä huolehtimista pitäisi nostaa esille jokaisella koulutustasolla sekä työelämässä.

Kiihtyvien muutosten yhteiskunta tarvitsee joustavan sosiaaliturvamallin, joka tarjoaa muutosturvaa, tukee tarpeen tullen alanvaihtoa ja mahdollistaa tarttumisen työmahdollisuuksiin tai yrittäjyyteen. Tulonsiirtojen lisäksi ihmiset tarvitsevat myös tukea toisilta ihmisiltä: sosiaalipalvelut ovat osa sosiaaliturvaa.

Asuntopolitiikan päämääränä on varmistaa monipuolinen asuntotarjonta eri elämäntilanteissa oleville ihmisille sekä taata kaikille oikeus asianmukaiseen asumiseen. Asuntojen ja asuinalueiden suunnitt elussa on otett ava huomioon niiden kestävyys ja joustavuus muutt uvissa tarpeissa ja asukkaiden tott umuksissa. Asuinalueilla on tarjott ava erilaisia asumisvaihtoehtoja, joilla samalla ehkäistään segregaatiota. Korkeakouluopiskelijoiden kannalta monipuolinen, yksilön tarpeet huomioiva ja esteetön asuntotarjonta on avainasemassa, sillä se vaikutt aa suoraan heidän hyvinvointiinsa, opintojen etenemiseen ja elämänlaatuun.

Kohti oikeudenmukaisempaa ja kestävää maailmaa

Laajasti jaettu oikeudenmukaisuuden kokemus on yhteiskuntaa koossa pitävä ja yleistä turvallisuutta vahvistava voima.

Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa vallitsee tasapaino yksilön ja yhteiskunnan oikeuksien ja velvollisuuksien välillä.

Keskeiset oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakennuspilarit ovat mahdollisuus riitt ävän toimeentulon hankkimiseen, tasa-arvoiset ja todelliset mahdollisuudet laajentaa osaamistaan ja sivistystään sekä kaikkia tasapuolisesti kohteleva ja tosiasiallisesti toteutuva lainsäädäntö.

 

 

Lisätietoa toiminnasta saat:

Demariopiskelijoiden keskustoimisto:
toimisto@sonk.fi

Miku Kuuskorpi, Demariopiskelijoiden puheenjohtaja:
puheenjohtaja@sonk.fi