Demariopiskelijoiden varapuheenjohtajisto ilmoittaa eroavansa ylimääräisen liittokokouksen yhteydessä

Demariopiskelijoiden vt. puheenjohtaja (1. vpj) Veera Ollikainen ja 2. varapuheenjohtaja Diana Muraskina ilmoittavat kirjeellä eroavansa tehtävästään ylimääräisen liittokokouksen yhteydessä 31.8. eivätkä siten ole käytettävissä uuden liittohallituksen valinnassa. Ollikainen ja Muraskina kertovat eronsa syistä alla olevissa kirjeissä, jotka on suunnattu jäsenistölle.

Veera Ollikainen: Eroan Demariopiskelijoiden liittohallituksesta ylimääräisen liittokokouksen yhteydessä

Demariopiskelijat järjestävät jäsenaloitteen vaatimuksesta ylimääräisen liittokokouksen lauantaina 31.8. Tampereella. Ylimääräisessä liittokokouksessa käsitellään liiton nykytilannetta, selvitetään vuoden 2023 toimintaa, keskustellaan liiton olemassaolon perusteista ja päätetään vaadituista toimenpiteistä. Lisäksi liittokokouksessa käsitellään liittohallituksen luottamusta. Olen itse mainitun jäsenaloitteen allekirjoittaneiden henkilöiden joukossa.

En ole enää käytettävissä Demariopiskelijoiden liittohallitukseen ylimääräisen liittokokouksen jälkeen. Tulen toimimaan liiton vt. puheenjohtajana liittokokoukseen asti, jossa tulen ilmoittamaan erostani riippumatta siitä, tullaanko istuvan liittohallituksen luottamuksesta äänestämään. Haluan avata eropäätöksen syitä tällä kirjeellä, jotta delegaateilla on harkintansa mukaan mahdollisuus ottaa esiin tuomani asiat huomioon uutta liittojohtoa valitessaan.

Astuin liiton 1. varapuheenjohtajan pallilta tuuraamaan istuvaa puheenjohtajaa hänen sairauslomansa ajaksi huhtikuun alusta alkaen. Tuuraus osoittautui ennakoitua pidemmäksi, jatkuen aina elokuulle asti, jolloin istuva puheenjohtaja ilmoitti eroavansa tehtävästään 12.8. alkaen.

Hyvin pian pestini alettua, kun ryhdyin täysipainoisesti hoitamaan liiton asioita, minulle konkretisoitui se, kuinka huonossa tilassa liitto on hallinnollisesti ja taloudellisesti. Tästä vain yhtenä esimerkkinä toimii jo aiemmin uutisoitu rikosilmoitus, jonka jouduimme nykyisen pääsihteerin kanssa tekemään keväällä. Tiesin liiton olevan vaikeassa tilanteessa jo hakeutuessani liiton varapuheenjohtajaksi vuoden 2023 liittokokouksessa, mutta en odottanut, että ongelmien esiintuominen ja niiden ratkaiseminen hallituksessa voisi osoittautua niin repiväksi kuin nyt on käynyt.

Liittohallituksen sisällä ollaan ilmaistu huolta jaksamisestani, mutta haluan selventää myös ulkopuolisille, että en jätä tehtäviäni uupumuksen takia, vaan siksi että koen toimintaedellytykseni liiton johdossa supistuneen sellaiseen pisteeseen, jossa en enää pysty johtamaan toimintaa. En ole pystynyt sovittamaan yhteen erimielisyyksiä siitä, millaisiin toimenpiteisiin liitossa on ryhdyttävä sosialidemokraattisen opiskelijatoiminnan järjestämiseksi tulevaisuudessa. Koen, ettei tämä liitto ole enää minun paikkani  ja olen pahoillani siitä, etten kyennyt antamaan sille täyttä toimikautta.

Haluan pahoitella jäsenistölle sitä, että yrittäessäni selvittää liiton kriittistä tilannetta, on ollut mahdotonta toteuttaa kahden hengen toimiston vetovastuulla sitä jäsenistölle näkyvää perustoimintaa, kuten tapahtumia, sillä laajuudella, jolla kaltaisemme organisaation kuuluisi. Vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole ollut. Viime vuonna menetetty valtionapukelpoisuus ja aikaisemmat ongelmat taloudenpidossa ja dokumentoinnissa ovat vaatineet välitöntä tarttumista. Olen saanut tehtävässäni lyhyessä ajassa sellaisia oppeja järjestötoiminnasta, jota harvalle tulee vastaan. Olen niistä kiitollinen.

Hoidan liiton juoksevia asioita ja liittokokousjärjestelyjen toteuttamista yhdessä pääsihteerin ja liittohallituksen kanssa vielä ylimääräiseen liittokokouksen asti. Sen jälkeen katson henkilökohtaisesti  opiskelijaliikkeestä eteenpäin ja jatkan työtä sosialidemokraattisten arvojen puolesta muilla tavoin. 

Kiitän ajastani Demariopiskelijoissa ja kaikesta saamastani kannustuksesta ja luottamuksesta tähän asti. Toivon liittokokoukselle viisautta ja kestäviä päätöksiä sekä menestystä ja toimeenpanokykyä pian valittavalle uudelle liittojohdolle.

Veera Ollikainen
12.8.2024
Helsinki

Diana Muraskina: Eroamiskirje Demariopiskelijat Tehtävästä ja Organisaatiosta

Arvoisat Demariopiskelijoiden jäsenet, hallitus,

Toimin tällä hetkellä Demariopiskelijoiden toisena varapuheenjohtajana, mutta pitkän harkinnan jälkeen olen päättänyt jättää tehtäväni. Tämä päätös on tarpeellinen monista syistä johtuen. Kesän aikana liiton jäsenet ovat keränneet allekirjoituksia, ja jäsenaloitteesta johtuen liittomme pitää ylimääräistä liittokokousta, kyseisen jäsenaloiteen allekirjoitin itsekin. Tässä tilanteessa koen, että nyt on oikea aika erota, jotta liitolla on mahdollisuus valita uusi henkilö tähän tehtävään. Liittokokoukseen päättyessään toivon eroa sekä tehtävästä että liiton jäsenyydestä.

Tiesin tehtävään hakiessani liiton vaikeasta tilanteesta ja siitä, että joudumme taistelemaan olemassaolostamme, mutta ei toisia vastaan. Nyt koen kuitenkin tarpeelliseksi siirtyä eteenpäin ja jatkaa taistelua toisaalla. En koe tarpeelliseksi avata eroani tarkemmin, mutta haluan tehdä selväksi, että tämä päätös on oikea omalta osalta, sillä en enää koe tehtävää ja paikkaa omakseni.

Haluan kiittää kaikkia minua liittokokouksessa äänestäneitä ja kiitän mahdollisuudesta toimia tässä roolissa sekä siitä luottamuksesta, jota olette minuun osoittaneet. Erityisen suuri kiitos kuuluu virkaa tekevälle puheenjohtajalle Veeralle, joka otti puheenjohtaja tehtävän vastaan lyhyellä varoitusajalla ja suoritti sitä mallikkaasti jo huhtikuusta lähtien.

Toivotan ylimääräiselle liittokokoukselle viisautta uuden varapuheenjohtajan valintaan ja liiton tulevaisuudesta päättäessään.

Ystävällisin terveisin,

Diana Muraskina
12.8.2024
Helsinki