Amanda Majuri: Opiskelijoilla on oikeus inhimilliseen ja taloudellisesti järkevään asumiseen

Viime päivinä erityisesti Ylellä on julkaistu useampi uutinen Lappeenrannan opiskelija-asuntojen tilanteesta. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun otsikoihin nousee opiskelija-asuntojen puutteellisuus ympäri Suomen. Joensuussa sadat uudet opiskelijat ovat ilman asuntoa opintojen alkaessa sekä pulaa opiskelija-asunnoista on muun muassa Seinäjoella ja Helsingissä.

 

Lappeenrannassa kahteen yliopiston omistamaan kerhotilaan on rakennettu hätämajoitusta, jonka hinta on 6€/päivä. 180€ kuukaudessa opiskelija saa siis sängyn, pääsyn yhteiskeittiöön, vessaan ja suihkuun. Ylimääräistä tilaa hätämajoituksissa ei ole.

 

Uudelle paikkakunnalle muuttaminen opintojen alussa on useammalle opiskelijalle tuttua. Tänä vuonna hyväksyttyjen opiskelijoiden tulokset tuli julkaista 4.7. mennessä. Useimpien opiskelija-asuntojen hakemiseen vaaditaan opiskelupaikan hyväksyminen ja täten, alkaa asunnon hakeminen pahimmillaan heinäkuussa, opintojen alkaessa kaksi kuukautta myöhemmin. Suomen opiskelija-asunnot ry:n SOA:n tuottamassa kyselyssä vuonna 2023 käyttöasteiden asuntopaikkamäärillä painotettu keskiarvo oli 96,38% – kilpailu asunnoista on siis kovaa.

 

Asumistuesta on leikattu, ja useista opiskelijajärjestöjen vastustuksista huolimatta, opiskelijat ollaan palauttamassa yleisen asumistuen piiriistä opintotuen asumislisälle. Inflaatio ja ALV:in nosto osuvat opiskelijohin. Kevään budjettiriihessä erikoisryhmien, kuten opiskelijoiden, asuntojen rakentamista tukevaa investointiavustusta päätettiin leikata lähes 75% vuoden 2023 tasosta. Opiskelijabudjettiin sopivilla asuntoja on tänäkin päivänä useampien kuukausien jonotusaika sekä suosituimpien yksiöiden jonotusajat kipuavat vuoteen. Miten opiskelijoiden asumiselle ja lähiopetukseen osallistumiselle käy tulevaisuudessa kun hallituksen toimet vaikuttavat negatiivisesti niin uusien opiskelija-asuntojen rakentamiseen kuin myös opiskelijoiden taloudelliseen tilanteeseen?


Demariopiskelijoiden mielestä korkeakouluopiskelijoiden kannalta monipuolinen, yksilön tarpeet huomioiva ja esteetön asuntotarjonta on avainasemassa, sillä se vaikuttaa suoraan heidän hyvinvointiinsa, opintojen etenemiseen ja elämänlaatuun. Opiskelijoiden pitää saada asunto ennen opintojen alkua, jotta opintojen eteneminen ei viivästyisi asuntopulan vuoksi. Opiskelija-asuntojen on oltava taloudellisesti saavutettavissa, ottaen huomioon opiskelijoiden vaihtelevat taloudelliset tilanteet. Kohtuuhintaista opiskelija-asumista sekä yleistä vuokra-asuntokantaa on vahvistettava, jotta houkutus ylihinnoitella yksityisen sektorin asuntoja vähenisi merkittävästi.

 

Tämän viikon budjettiriihessä hallituksen on tiedostettava opiskelija-asuntojen puutteellisuus ja näytettävä opiskelijoille, että he ovat tärkeä osa yhteiskuntaa ja tulevaisuutta. Hallituksella on päätöksillään mahdollisuus edistää jokaisen opiskelijan oikeutta inhimilliseen ja taloudellisesti järkevään asumisratkaisujen opintojen alusta aina valmistumiseen asti.

 

Amanda Majuri,

Demariopiskelijoiden varapuheenjohtaja