Ehdokasblogi Jesse Saapunki: Opiskelijat arjen arkkitehdeiksi

En varmasti ole ensimmäinen ihminen, joka ikävöi festareita, puistotapahtumia ja ihmisiä. Markkinoita ja yökerhoja. Ihmisiä, kontakteja ja yöttömiä öitä ympäri vuoden. Rokotteet ja tepsineet rajoituskeinot ovat antaneet meille pientä valoa tunnelin päässä. Samalla voi alkaa elämän suunnittelu.

Unelmieni kaupunki elää ja hengittää 24 tuntia vuorokaudessa, seitsemänä päivänä viikossa. Päivällä pääsee kouluun ja harrastuksiin sujuvasti, yöllä kaverin luokse, jatkoille ja kotiin. Pääsen näppärästi käymään vaikkapa isossa kaupassa pidemmän matkan päässä toimivan ja luotettavan julkisen liikententeen turvin ja voin asua edullisesti, mutta mukavasti, sillä opiskelijana minulla ei ole varaa arvokiinteistöihin tai suuriin asuntoihin, mutta aikuisena ihmisenä haluan myös yksityisyyttä ja kodin rauhaa. Haluan käydä virkistävillä kävelyillä puistoissa ja mahdollisesti matkalla napata jotain purtavaa kioskista.

Unelmieni kaupungissa voin lähteä ystävieni kanssa vaikkapa lenkille upeille lenkkireiteille tai pelaamaan jalkapalloa kentälle. Haluan olla varma, että jos loukkaannun pelatessa jalkapalloa, saan hoitoa nopeasti. Ja jos ystävien kanssa hengaaminen tai itse asiassa mikään muukaan ei enää innosta ja elämä maistuu harmaalle, pääsen keskustelemaan mielenterveyttäni koskevista asioista pian. Siten siitä on eniten apua yksilölle ja yhteisölle.

Erityisesti opiskelijakaupungit ovat upea alusta tälle elävälle kaupunkikulttuurille. Vihaan ajatella ihmisiä talousyksikkönä, mutta opiskelijat ovat vähävarainen, mutta silti palveluja kuluttavaa jengi. Erityisesti päälle vuoden kotona pällistelyn jälkeen jokainen omassa kotikaupungissa järjestettävä tapahtuma on ihanaa luksusta. Odotan jo innolla kaikkia festareita ja iltapiknikkejä kotikaupunkini Turun kauniissa jokirannassa ja erityisesti opiskelijatapahtumia.

Näistä ja monista monista muista nuoren, opiskelijan, kaupunkilaisen asioista päätetään enemmän tai vähemmän kunnanvaltuustoissa. Kuntavaalit ovat itse asiassa arkea ajatellen kaikkein merkittävimmät vaalit Suomessa. Kotikaupungin infrastruktuuri, vapaa-ajan harrastusmahdollisuudet, kaavoitus ja terveydenhuollon palvelut, sekä tapahtumien luvat ja tuki vain muutaman mainitakseni ovat käsittelyssä nimenomaan kunnanvaltuustoissa ja siksi näihin asioihin minä ja monet muut nuoret haluavat vaikuttaa tulevana valtuustokautena kotikunnissaan.

Opiskelija, lähde ehdolle. Äänestä, keskustele ja vaikuta. Lähdetään kaikki aktiivisesti oman arjemme arkkitehdeiksi!

Jesse Saapunki
Kuntavaaliehdokas
Turku