Demariopiskelijat pettyivät hallituksen puoliväliriihen päätöksiin, joissa leikattiin korkeakouluilta eikä panostettu opiskelijoiden hyvinvointiin tai toimeentuloon.
Demariopiskelijat ovat pöyristyneitä hallituksen puoliväliriihen täydellisestä epäonnistumisesta. Demariopiskelijat yhtyvät täysin puheenjohtaja Antti Lindtmanin toteamukseen, että tavallisille suomalaisille jäi puoliväliriihestä vain muruja käteen, ja lisäävät että opiskelijoille ei jäänyt sitäkään.
”Puoliväliriihi, jota pyrittiin markkinoimaan ”kasvuriihenä” jäikin lähinnä ”velankasvuriiheksi”. Hallituksen puoliväliriihi tarjoaa kasvua vain opiskelijoiden ja valtion velkaantumiselle, jotka jäävät molemmat edelleen opiskelijoiden maksettavaksi – ja vain sitä varten, että suurituloisimmille voidaan antaa jättiveroalennuksia”, painottaa Demariopiskelijoiden liiton puheenjohtaja Miku Kuuskorpi.
Korkeakoulujen rahoitusta ollaan ensin vähentämässä 30 miljoonalla vuonna 2026, sitten 20 miljoonalla vuonna 2027 ja vielä 15 miljoonalla vuodesta 2028 alkaen. Yhteensä korkeakoulujen perusrahoitukseen jätetään siis yhteensä 65 miljoonan euron aukko. Koulutusleikkauksilla mahdollistetaan muun muassa korkeakoulututkintojen suorittaminen jatkossa avoimissa korkeakouluissa. Tämä sekä avoimien korkeakoulujen maksusäätelyn vapauttaminen vie suomalaista koulutuskenttää pois maksuttomuudesta ja kohti sitä, että yhä useammalle parempituloisille tarjotaan mahdollisuus ostaa ohituskaista korkeakoulututkintoon samalla kun korkeakoulutuksen perusrahoituksesta säästetään.
”Tavallista opiskelijaa ei 100 miljoonan euron lisäys aloituspaikkoihin kauheasti lohduta, kun koulutuksen rahoitus ja sen myötä koulutuksen laatu sekä esimerkiksi lähiopetuksen määrä laskee. Hallitus on yksinkertaisuudessaan pettänyt opiskelijoille antamansa koulutuslupauksen kerta toisensa jälkeen”, Kuuskorpi toteaa.
Demariopiskelijat ovat pettyneitä myös siihen, että koulutusleikkaukset jatkuvat myös kuntien järjestämässä koulutuksessa, kuten peruskoulussa, valtionosuuksien leikkausten myötä sekä siihen, että kauan kaivattuja panostuksia esimerkiksi opiskelijoiden toimeentuloon tai mielenterveyspalveluihin ei nähty tässäkään riihessä.