Orpon hallitus petti sateenkaarivähemmistöt

Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelma on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman ja oikeuksien parantamisen näkökulmasta valtava pettymys. Uudessa hallitusohjelmassa ei sanallakaan mainita sateenkaarivähemmistöjä eikä se sisällä ainuttakaan kirjausta sateenkaarivähemmistöjen oikeuksien tai aseman parantamiseksi. Hallituksen päätös unohtaa tietoisesti sateenkaarivähemmistöt hallitusohjelmaa kirjoittaessa on huolestuttavaa aikana, jona kesäkuun jokaisena viikkona on tapahtunut jokin sateenkaari-ihmisiin kohdistunut väkivallan teko, aikana, jona sateenkaarivähemmistöt kokevat yhä enemmän syrjintää ja väkivallan uhkaa – olihan viime vuosi ILGA-Europen raportin mukaan väkivaltaisin sateenkaari-ihmisiä kohtaan yli vuosikymmeneen. Sateenkaarivähemmistöjen unohtaminen ei ole vahinko, vaan hinta, jolla Orpo sai kasaan yhden Suomen historian oikeistokonservatiivisimmista hallituksista. Hinnan maksaa yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevat vähemmistöt.

 

Orpon oikeistokonservatiivi hallitus on asenteensa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan paljastanut ja hallituksen naamiot on riisuttu.

 

Hallitusohjelmassa ei oteta kantaa esimerkiksi sateenkaarinuorten hyvinvoinnin edistämiseen, translasten ja -nuorten aseman ja oikeuksien vahvistamiseen, kolmanteen juridiseen sukupuoleen tai eheytyshoitojen kieltämiseen. Näiden kirjausten puuttuminen on huolestuttavaa aikana, jona hallituksessa istuu puolueita, jotka eivät kannata ja jotka mielellään rajoittaisivat vähemmistöjen oikeuksia, puolueita joiden kansanedustajat käyttivät avoimen transfobisia ja vähemmistövihamielisiä puheenvuoroja translainuudistuksen eduskuntakäsittelyn yhteydessä. Aikana, kun eduskunnan puhemieheksi nousee ihminen, joka on julkisesti fantasioinut homoa päähän ampumisella sekä, kun samaan aikaan lähellä ja kauempana konservatiivisen voimat ja tahot, jotka haluavat rajoittaa vähemmistöjen oikeuksia voimistuvat. Vähemmistöjen saavuttamia oikeuksia ei voida pitää edes tänä päivänä itsestään selvyytenä. Niiden eteen tehdä aktiivisesti töitä koko ajan. 

 

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ja asema yhteiskunnassa ei parane itsestään, vaan siihen tarvitaan määrätietoista toimintaa vallanpitäjiltä sekä koko yhteiskunnalta.

 

Orpon hallitus joutuu taipaleensa alkuaikoina valitsemaan puolensa sekä ottamaan kantaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman ja oikeuksien parantamiseen, kun eheytyshoitojen eli seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolen muuttamiseen tähtäävien hoitomuotojen kieltämiseen tähtäväävä Rikkomaton -kansalaisaloite tulee eduskunnan käsittelyyn. Tulemme näkemään kääntääkö Orpon konservatiivihallitus myös konkreettisesti selkänsä sateenkaarivähemmistöille, vai löytyykö hallituksen riveistä selkärankaa puolustaa ja parantaa sateenkaarivähemmistöjen asemaa konkreettisesti.

 

Pahoin pelkään, että sateenkaarivähemmistöjen oikeudet tuskin paranevat merkittävästi josko ollenkaan seuraavien neljän vuoden aikana, kun vallassa on puolueita, joiden viralliset kannat sekä edustajat tietoisesti halventavat sateenkaarivähemmistöjä. Tämä on valtava isku sateenkaarivähemmistöjen aseman ja oikuksien kehitykselle. Sateenkaarivähemmistöjen oikeuksien ja aseman parantuminen ei saa odottaa neljää vuotta, toimia tarvitaan nyt eikä sitten joskus tulevaisuudessa.

 

Lassi Hakonen
Demariopiskelijoiden varapuheenjohtaja