Poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt lausuvat: Puoluepolitiikka osaksi demokratiakasvatusta

Poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt vaativat kannanotossa puoluepolitiikkaa demokratiakasvatukseen
Eduskuntapuolueiden nuoriso- ja opiskelijajärjestöt vaativat puoluepolitiikkaa monipuoluepohjalta entistä vahvemmin osaksi koulujen ja oppilaitosten demokratiakasvatusta.

Koulut tavoittavat kaikki nuoret, ja demokratiakasvatus kouluissa ja oppilaitoksissa on entistä tärkeämpää. Demokratiakasvatukseen on tuotava mukaan puoluepolitiikka monipuoluepohjalta. Puolueisiin ja niiden nuoriso- ja opiskelijajärjestöihin tutustuessa nuoret voisivat oppia entistä enemmän edustuksellisen demokratian tarjoamista vaikuttamismahdollisuuksista sekä siitä, miten monipuoluedemokratia Suomessa toimii. Puolueiden, niiden nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen sekä oppilaitosten on tehtävä vahvemmin yhteistyötä jatkossa.

Monipuoluepohjainen demokratiakasvatus mahdollistaa tutustumisen eri puolueisiin, niiden arvomaailmaan ja näkemyksiin sekä monipuoluedialogiin. Tämä vahvistaa nuorten osallisuutta ja mahdollisuuksia poliittiseen vaikuttamiseen sekä lisää nuorten tietoa puoluepolitiikasta ja puoluepolitiikan mahdollisuuksista. Erityisesti puolueiden nuoriso- ja opiskelijajärjestöt olisivat luonteva kanava eri puolueiden näkemyksiin tutustumiselle. Luokissa käytävä aktiivinen ja avoin yhteiskunnallinen keskustelu tukee oppilaiden kansalaispätevyyttä.[1] Monipuoluepohjainen tutustuminen puolueisiin mahdollistaa avoimen, moniarvoisen keskustelun kouluympäristössä, ja oppilaat oppivat tarkastelemaan eri puolueiden poliittisia kantoja.

Vaikka nuoret äänestävät muita ikäpolvia vähemmän, nuorista suuri osa on kiinnostunut politiikasta. Esimerkiksi Nuorisobarometrissä (2018) 18–29 vuotiaista vain 7 % ei ollut lainkaan kiinnostunut politiikasta.[2] Puoluepolitiikan tuominen vahvemmin osaksi koulujen ja oppilaitosten demokratiakasvatusta edistää vaikutusmahdollisuuksien löytämistä nuorille ja auttaa suuntaamaan nuorten kiinnostusta politiikkaan entistä konkreettisemmin päätöksentekoon ja poliittiseen toimintaan. Nuoret eivät ole vain päätöksissä konsultoitava taho, vaan heidät on saatava mukaan niihin rakenteisiin, joissa päätöksiä tehdään – kuten puolueiden toimintaan. Tämä vahvistaa demokratiaamme.

Järjestöjen edustajat laativat yhteisen kannanoton Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö – Demo Finlandin fasilitoiman Demokratia-akatemian puitteissa.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet:

Demarinuoret
Demariopiskelijat – SONK
KD Nuoret
Keskustanuoret
Keskustaopiskelijat
Kokoomusnuoret
Kokoomusopiskelijat
Liike Nyt Nuoret
Perussuomalainen Nuoriso
RKP-nuoret
Vasemmistonuoret
Vasemmisto-opiskelijat
Vihreät nuoret

[1] Oikeusministeriö, 2022: Nuoret kansalaiset: Tilastollinen tutkimus yhdeksäsluokkalaisten kansalaispätevyydestä.

[2] Nuorisobarometri, 2018: Vaikutusvaltaa Euroopan laidalla.

 

Kannanotto julkaistu alunperin 16. helmikuuta 2023 https://demofinland.org/puoluepolitiikka-osaksi-demokratiakasvatusta/