Hallituksen on kannettava vastuuta myös opiskelijoista!

Hallitus käsittelee tällä viikolla alkavassa budjettiriihessä ensi vuoden talousarvioesitystä. Pääministeripuolueella on suuri vastuu näissä neuvotteluissa. SDP on historiansa aikana aina puolustanut heikossa taloudellisessa asemassa olevia ihmisiä. Siksi Demariopiskelijat vaatii, että SDP kantaa jälleen vastuunsa ja auttaa opiskelijoita selviämään syksystä esimerkiksi lisäämällä opiskelija-aterioiden tukea ja opintorahan määrää. Myös muita kohdennettuja tukitoimia kuten asumistuen lisäämistä opiskelijoille ja pienituloisille tulee pohtia.

Yle kirjoitti tänään (30.8.) jutussaan siitä, kuinka opiskelijat sinnittelevät tällä hetkellä erittäin tiukassa taloudellisessa tilanteessa, kun elämisen hinta nousee. “Jos lehdissä kirjoitetaan vinkkejä siitä miten opiskelija voi selvitä kymmenellä eurolla viikossa tai kuukaudessa, on tilanne järkyttävä. Pääministeripuolue SDP on puhunut pitkään juhlapuheissa siitä, kuinka tärkeää on turvata juuri heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien ihmisten elämisen edellytykset tänä syksynä. On ollut kuitenkin vaikea seurata sivusta, kun opiskelijat jätetään jatkuvasti esitettyjen tukikeinojen ulkopuolelle. Itse opiskelijana en voi ymmärtää miksi opiskelijastatus tekee opiskelijoiden taloudellisesta ahdingosta jotenkin helpommin kestettävää hallituksen silmissä” Demariopiskelijoiden puheenjohtaja Timo Keisala sanoo.

Opiskelijoiden taloudellinen tilanne on heikentynyt pikkuhiljaa jo aiemmin, mutta inflaation kiihtyessä syksystä ja varsinkin vuodenvaihteesta on tulossa erityisen vaikeaa aikaa pienituloisille opiskelijoille. Asiaa ei voida korjata pelkästään sillä, että opiskelijoita käytetään työvoimapolitiikan tai aluepolitiikan välineenä. “Töitä tehdään vaikka opinnot ja mielenterveys kärsivät. Jotkut opiskelijat joutuvat tekemään jopa kahta työtä opintojen ohessa selviytyäkseen tilanteesta. Ja samaan aikaan aluepolitiikkaa tehdään varaamalla 6 000 000€ alueelliseen opintolainahyvitykseen. Tälläkin rahalla voitaisiin auttaa opiskelijoita. Onko tässä mitään järkeä?“ Keisala pohtii.

“Uskon ja myös tiedän, että SDPssä ollaan aidosti huolissaan opiskelijoiden erittäin vaikeasta tilanteesta tänä syksynä. Tarvitaan kuitenkin myös konkreettisia asioita, joilla opiskelijoiden tilannetta aidosti helpotetaan ja osoitetaan se, että myös opiskelijoista huolehditaan vaikeina aikoina” Keisala lopettaa.

Lisätietoja:
Timo Keisala
Puheenjohtaja
045 1129299
timo.keisala@sonk.fi