Puheenjohtajan kannanotossa nostetaan huoli tulevan hallituksen mahdollisista toimista opiskelija-asioiden saralla. Huolena on, että Suomen historian oikeistolaisimmaksi hallitukseksi tituuleerattu hallitusmuodostelma tulee iskemään opiskelijoiden taloudelliseen asemaan kovalla kädellä. Haluamme kuulla, onko oikeistopuolueiden nuorisoaktiiveilla tahtoa ja tarmoa kirittää emopuolueitaan oikeudenmukaisemman opiskelijapolitiikan toteuttamiseksi.
Vaikuttaa siltä, että seuraavat neljä vuotta tulemme elämään maamme historian oikeistolaisimman hallituksen suitsimana. Meitä Demariopiskelijoissa huolettaa erityisesti se, mitä todennäköisen oikeistohallituksen toimet tarkoittavat opiskelijoiden toimeentulon ja yhdenvertaisen opinnoissa etenemisen sekä -jaksamisen näkökulmasta. Huoli opiskelijoiden jäämisestä sivuun kumpuaa siitä, että Kokoomuksen opiskelijajärjestö ei ole tähän mennessä osoittanut tahtoa kirittää omaa puoluettaan opiskelijoiden toimeentulon parantamiseen liittyvissä asioissa, vaan on ennemminkin myötäillyt puolueen linjaa. Myötäily toimii kenties oppositiossa, mutta toiveenamme on parempaa kirittämistä nyt, kun Kokoomus on hallituksessa. Pidämme teille mieluusti kalvosulkeiset tästä teemasta kahvittelun kera.
Kuinkas sitten on muiden hallitusneuvotteluissa mukana olevien puolueiden laita? Perussuomalaisilla ei ole kertaakaan näkynyt opiskelijaedustajaa paneeleissa tai tapahtumissa, eikä heillä ole edes olemassa opiskelijaorganisaatiota osana puolueperhettä. Kukas heitä kirittää? KD:n ja RKP:n osalta olen toiveikkaampi, sillä kumpaisenkin puolueen osalta olen saanut olla vaihtamassa ajatuksia kollegoideni kanssa paneeleissa ja opiskelijaedunvalvonnan toimissa. Kummassakaan näistä puolueista ei kuitenkaan ole erikseen opiskelijoiden asioihin keskittyvää toimielintä. Tiedän, että kaikissa hallitusneuvotteluihin osallistuvissa puolueissa on aktiivisia opiskelijoita, jonka vuoksi toivon, että osoitatte vääräksi pelkoni opiskelijoiden asioiden sivuun jäämisestä. Nostakaa rohkeasti esiin yhteinen huolemme opiskelijoiden toimeentulon, laadukkaan opiskelun, sekä koulutuksen myötä toteutuvan eriarvoistumisen lisääntymisen osalta.
Vetoan etenkin Petteri Orpoon hallituksen muodostajana, että kuulette meitä opiskelijoita tosissanne. Osalle opiskelu on vain ohimenevä elämänvaihe nuoruudessa, jonka voi kärvistellä vähällä ja nostaa opintolaina luottavaisin mielin. Toisille se on kuitenkin osa täysipainoista aikuisen ihmisen elämää, sillä kaikki opiskelijat eivät ole vasta lukion päättäneitä nuoria. Meitä on perheellisiä, jotka lähtevät opiskelemaan vasta siinä vaiheessa, kun on jo olemassa asuntolainaa, lastenhoidosta huolehtimista, sairastelua ja harrastuksia. Näissä tilanteissa opiskelijoiden toimeentulon vaikutukset elämänlaatuun niin opiskelujen etenemisen kuin mielenterveyden kantokyvyn osalta ovat merkittäviä. Jos taloudelliset edellytykset aiheuttavat ylimääräistä huolta on oman talouden kasassa pitämiseen käytetty energia ja aika aina pois opiskelusta. Kuunnelkaa oman puolueenne, sekä valtakunnallisen tason opiskelijaelämän ja opiskelun asiantuntijoita: Suomen ylioppilaskuntienliittoa (SYL), Suomeen opiskelijakuntienliittoa (SAMOK), Lukiolaisten liittoa ja ammattiin opiskelevien liittoja Sakki ry:tä ja OSKU ry:tä.
Mari van den Berg
Puheenjohtaja